Vad händer här? En liten malör som avslutade säsongen med ett gott skratt. Kanske behövdes det efter den gripande filmen

Birgitta Polberger i gänget som plockade bönor med gott humör

Den blinde mannen som inte ville se Titanic var en film som sved i hjärtat. Många lämnade salongerna med ledsna miner. Ändå blev det en final med glada skratt i foajén.

Den fyrstjärniga betygsburken välte efter sista visningen och det såg lite skojigt ut när ett gäng medlemmar kröp omkring på Biohusets nya röda matta och plockade bönor. Hela innehållet kom tillrätta. Det var 55 bönor för en fyra, vilket var vad de flesta ansåg filmen vara värd. Hela betyget finns längre ner.

Den finska filmen av Teemu Nikki var speciell med närbilder av huvudpersonen och suddiga bakgrunder som gav en känsla av hur han tvingades uppleva världen. Huvudpersonen är en MS-sjuk man, rullstolsburen och blind, som trots alla svårigheter försöker ta sig till sin kärlek. Han utsätts för rån, våld och dödshot på sin resa. Från en stillsam början med humoristisk dialog förvandlas filmen till en thriller. Det är otäckt, men mycket tänkvärt, sa flera av filmstudions medlemmar efter visningen igår.

Filmen fick publikpriset vid filmfestivalen i Venedig och gjorde stor succé vid visningar i Stockholm i början av sommaren. Inte minst Petri Poikolainen som spelar huvudrollen har fått mycket beröm för sin insats.

-Det är antagligen hans sista filmroll, berättade ordförande Svante Ors i sin introduktion.

Petri Poikolainen är själv MS-sjuk.

Svante Ors passade på att be alla medlemmar om förslag till filmer för våren 2023. Hela utbudet finns på Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) filmlista. Sveriges Förenade Filmstudios.

Där finns 3000 filmer att välja på, men det går att söka på de senaste åren eller något speciellt land, regissörsnamn eller titel. Den 6 december ska filmstudions styrelse välja en klassiker och tre nya filmer för våren 2023. Så snart programmet är klart och bokat skickas det ut på mejl till alla medlemmar.

Här är hela betyget på Den blinde mannen som inte ville se Titanic

5 stjärnor 47 bönor

4 stjärnor 55 bönor

3 stjärnor 45 bönor

2 stjärnor 13 bönor

1 stjärna 8 bönor

Christina Nord och Eva Holmström i väntan på Den blinde mannen som inte ville se Titanic

Tina Jacobsson och Anna-karin Cavalli-Björkman uppskattar årets program och ser fram emot nästa. CODA är en favorit, men även oktober månads film Omständigheter var bra, sa de på väg in till kvällens visning av Den blinde mannen som inte ville se Titanic

Lena Löfgren och Mia Petersen tyckte att höstens sista film var fantastiskt bra och tänkvärd. De tycker att programmet i sin helhet varit omväxlande med flera intressanta ämnen

Filmen fick många femmor och fyror, men alla var inte lika nöjda. Anita Wahlin, som syns i den blå jackan, var en av medlemmarna som tvekade vid betygsburkarna. Hon tyckte att filmen var bra, men konstaterade att det är inget man blir glad över att se. Ovanligt många la en böna i den enstjärniga burken.
Sista uppsläppet till filmstudion i år. Vice ordförande Eva Backlund öppnar
Filmstudions ordförande Svante Ors introducerade Den blinde mannen som inte ville se Titanic

-Välkomna med förslag till filmer för våren 2023, sa Svante Ors och förklarade hur alla kan söka i utbudet hos Sveriges Förenade Filmstudios (SFF)