Eller medlidande som det ju heter på svenska, det är väl den känslan vi satt med genom hela filmen? Medlidande med vackra Edith som inte kunde bli sedd för den hon var. Medlidande för Anton som inte kunde stå upp för sig och inte heller för sin kärlek. Medlidande för baronen som led och försökte göra allt för sin dotter. Och jag som älskar hästar kände medlidande för hästen som bröt benet och fick avlivas ute på fältet. Som alltid gör David Dencik, doktorn, en lysande karaktär och jag undrar om han gifte sig av kärlek eller av medlidande med sin blinda fru. Jag hoppas att kärleken vann även där till slut.
Susanne Lantau

Igår var vi 298 medlemmar som såg filmen, och snittbetyget blev 4,2. Nedan följer den presentation som presenterades innan filmen igår, skriven av Svante Ors:

Kyssen
Ikväll ska vi se en dansk film som bygger på en österrikisk roman från 1939.

Regissören är Bille August som slog igenom 1987 med Pelle Erövraren som fick en Oscar för bästa utländska film och Max von Sydow blev nominerad för bästa manliga huvudroll.

Romanen, Hjärtats oro, skrevs av Stefan Zweig som en av Europas mest uppburna författare i början av 1900-talet. Han tvingades fly från Östrrike 1933 pga sin judiska härkomst och hans böcker brändes på Hitlers bokbål.

I filmen möten vi en ung man, Anton, som är från en fin men fattig familj. Fadern har lämnat familjen och Anton vill nu bli officer för att återta familjens goda renommé. Under sin militära utbildning blir han bekant med en baron på ett närliggande gods och blir inbjuden till en bal på slottet. Där träffar han både slottsherrens unga dotter Edith och även hennes kusin som fungerar som sällskap och personlig assistent till Edith som är förlamad efter en ridolycka.

Mellan Anton och Edith utvecklas nu en relation som är en blandning av hans medlidande och hennes förälskelse och Anton hamnar i ett moraliskt dilemma. Ska han vara ärlig eller spela med? Ska han vara lojal mot baronen eller sina regementskamrater?

I sin förtvivland söker han stöd hos Ediths doktor som är både cynisk och uppmuntrande men som visar sig ha sina egna moraliska tveksamheter.

Som baronen ser vi Lars Mikkelsen, storebror till den mera kände Mads Mikkelsen och som doktor David Dencik, svensk-dansk skådespelare som gjort film i såväl Sverige och Danmark som internationellt och som vi senast sett i det danska fängelsedramat Huset.

Filmen utspelas strax före första världskriget och innehåller vackra bilder, stiliga uniformer, tjusiga klänningar och en alldeles omöjlig kärlekshistoria.

Kyssen var en stor biosuccé i Danmark och jag hoppas att också Näsets filmstudio uppskattar den här fillmen.

Filmbetyg för Kyssen
5 poäng – 88 styck
4 poäng – 109 styck
3 poäng – 25 styck
2 poäng – 6 styck
1 poäng – 1 styck
Snittbetyg 4,209