Det var drygt 290 medlemmar som såg filmen Nostalgia och vi tror att förväntningarna var högt ställda på kvällens filmval. Åtminstone så kändes stämningen i salongerna så. Förväntningarna införlivades hos de flesta för filmen fick ett snittbetyg på 4,2 (inte allra högst men bland de högsta betygen).
Felice gjorde en fantastisk roll, och vi är nog få som inte blev rörda av scenerna med hans mamma. Prästen spelade en viktig roll där han hjälpte familjer och ungdomar, och visst rycktes vi med när de dansade till de arabiska tonerna? Varför filmen slutade som den gjorde, och anledningen till att Felices barndomsvän gjorde som han gjorde lämnar ett öppet frågetecken – var det hämnd, svartsjuka eller rädsla för att bli överlämnad till polisen? Och vad var det egentligen han la under dödskallen? Vad tror du?
Susanne Lantau

För dig som vill läsa mer så kommer nedan den presentation som Marianne Ors har skrivit:

Filmen vi ska se ikväll var italiens Oscarsbidrag år 2023. Många kritiker sa att den är bedövande vacker, smärtsam och unik och det kan jag hålla med om. Egentligen är filmen inte speciellt italiensk. Man pratar inte i munnen på varandra, det är inget hetsigt tempo och inte någon erotik. Nej, det här är en film som är uppbyggd som en kapitelbok och som berättar om syditaliens kvarstående fattigdom och den tar dig till kvarter som alla turistguider avråder dig från att besöka. Det finns ett stort våldskapital i kvarteren som styrs av Camorran, dvs den neapolitanska variaten av brottslig verksamhet som på Sicilien kallas maffia. I kampen mot det onda står den katolska kyrkan. Det är välgörande att se att kyrkan spelar en stor och viktig roll som motvikt mot Camorran.

I filmen får vi följa Felice som föddes i Neapel men lämnade staden som tonåring. Efter en lite långsam inledning i filmen får vi följa honom när han återvänder till sina gamla barndomskvarter för att hälsa på sin gamla mamma. Han har bott utomlands i 40 år, i Kairo. Han talar arabiska och har konverterat. Att han är väl medveten om gatuvåldet och risken för att bli rånad förstår vi av ett par korta filmklipp när han tar av sig sin dyrbara armbandsklocka och lägger den i hotellrummets lilla kassaskåp innan har går ut.

I korta filmsekvenser får vi se Felices återkomst och upplevelser, varvat med sekvenser som skildrar hans ungdom och varför han brådstörtat fick lämna staden. Tidigt i filmen skildras mötet med den gamla modern och hur Felice tar hand om henne på olika sätt, bland annat en oerhört skir och ömsint scen där Felice hjälper modern med hennes hygien. Det är ett utsökt konstnärsskap på film med scener som man bär med sig länge.

Ibland kan man tycka att filmen blir lite långsam, vi är ju vana vid snabb aktion, men luta er då bara tillbaks och betänkt att detta är en speciell film som skildrar ett syditalien som faktiskt finns men som få turister ser.

Filmbetyg för Nostalgia
5 poäng – 90 styck
4 poäng -108 styck
3 poäng – 32 styck
2 poäng – 3 styck
1 poäng – 0 styck

Foto på medlemmar
Tyvärr blev det inga bilder på er medlemmar denna gång i bloggen. En liten olycka skedde med bilderna så att de råkade försvinna så att de inte gick att överföra här. Ni får ge er till tåls till nästa gång.