Men filmen Mass berörde och fick toppbetyg

Joakim Palmkvist, kvällens gäst. Han konstaterade att det inte finns några förklaringar till skolskjutningar, mer än att det ofta handlar om utanförskap och ensamhet. Det vi kan göra är att se varandra och inte minst de unga, sa han i sin slutkläm FOTO: KARIN NITZSCHE

Det var en kväll med stort allvar. Minst 17 hade dödats och 20 skadats vid en skolskjutning i Ryssland. På filmduken skulle vi se drabbade föräldrapar tala om en annan skolskjutning. Men vår gästande presentatör Joakim Palmkvist lyckades få fram ett leende i publiken.

Han berättade att för 60 år sedan skyllde man en skolskjutning på Bröderna Cartwright, en populär western i tv:ns barndom. Det var den första i Sverige i sitt slag. Joakim Palmkvist nämnde flera andra i sin snabba genomg¨ång och förstås den som inträffade på Latinskolan i Malmö i mars i år. Men varför?

Joakim Palmkvist, som är reporter på Sydsvenskan och författare till sex böcker om kriminalitet, radade upp de förklaringar som brukar nämnas, men konstaterade att det inte finns något säkert svar, mer än att det ofta handlar om isolerade och olyckliga ungdomar som vill förstöra för sig själva och hitta en utväg genom att bli dödade av polisen.

-Det vi kan göra är att se varandra och inte minst de unga innan de hamnar i utanförskap, sa han till publiken i fyra omgångar.

Drygt 220 medlemmar såg Mass under eftermiddagen och kvällens visningar i två salonger. 93 gav filmen toppbetyg.

Det kan vara rekord. Filmen CODA, om den dövstumma familjen, som vi inledde året med var mycket populär. Men då hade vi inte hunnit återinföra våra speciella bönbetyg. Mass betygssiffror finns här nedanför.

Men först några glada ansikten, fotograferade av Karin Nitzsche på väg in i salongerna

Birgitta Sveger och Kerstin Wiegert
Arne Pier och Jan-Erik Kronqvist
Ulla Lagerblad
Göran Olofsson och Ulla Schurmann
Birgitta Jörhoff och Ingalill Hansen

Start i lilla salongen

Lite mer skrämmande, sa Joakim Palmkvist framför bioduken i den stora. Men han sa senare att han tyckte att besöket hos oss var en trevlig upplevelse. För den som vill ta del av mer av hans kunskaper finns en lista här nedanför

Betyget på Mass

5 stjärnor 95 bönor

4 stjärnor 46 bönor

3 stjärnor 18 bönor

2 stjärnor 4 bönor

1 stjärna 1 böna

Böcker av Joakim Palmkvist

Maffiakrig (2011), Äventyr i Svenssonland- seriemördaren Peter Mangs (2015), Hur man löser ett spaningsmord 2017 (engelsk titel The dark heart), Den vedervärdiga boktjuven (2018) Huvudet i Bokskogen (2018), Den undre världen (2020). Boken om spaningsmordet blev också underlag till en tv-serie med titeln Mörkt hjärta

En beskrivning av Mass finns i vårt programblad att hämta på vår hemsida www.nasetsfilmstudio.se