Styrelsemöte i coronatid. Ledamöter som syns är Marita Szepanski-Erwall, Svante Ors, Karin Nitzsche och Eva Backlund. En ledamot, Buster Klintman, kunde inte vara med och undertecknad fotograferar

Det var som vanligt svårt att välja. När vi i styrelsen, sånär som på en ledamot, samlades hade vi en lista över förslagen från filmrådet och från oss själva sedan tidigare. Listan finns efter texten här.

Vi har lyssnat på medlemmar som inte tycker att det ska vara våldsamt och inte för dystert. Men det ska vara bra film och gärna något som visar annorlunda miljöer.

Filmerna som vi till slut valde blev Corpus Christi och The Farewell.

Den förstnämnda var hårdaste konkurrenten till Parasit vid årets Oscarsutdelning. Den var snudd på att bli bästa utländska film. Corpus Christi utspelar sig i Polen, där en tidigare kriminell råkar bli präst. Avslöjande om samhällets och människors svagheter, spännande och rolig, enligt recensenter som alla hyllat filmen.

The Farewell är inte så sorglig som den låter, även om den handlar om en äldre kvinns som får cancer. Hon bor i Kina i en omgivning där den drabbade anses bli än sämre om hon får veta. Släkten ställer upp. Barn och barnbarn kommer från USA för att kunna ta farväl till fest utan att avslöja. Det blir en tänkvärd film med många intressanta miljöer och frågeställningar, men den är också rolig, rapporterar våra filmväljare.

Ett program med mer information om filmerna kommer så småningom, på hemsidan och på mejl till alla medlemmar.

Vi startar höstterminen med Parasit och Tel aviv on fire som vi tvingades ställa in på grund av coronarisken. Vårens medlemskort gäller för hela hösten.

Biohuset har meddelat att de öppnar med ordinarie program den 12 juli. Vi har visningsdagar bokade sedan länge. Fortfarande vet ju ingen med säkerhet hur läget är i höst, men detta är vår plan:

14 september: Parasit

12 oktober: Tel aviv on fire

2 november: Corpus Christi

7 december: The Farewell

Vi kan bara hoppas att planen håller för oss och att Biohuset såväl som hela samhället kan öppnas igen.

Britt-Marie Bergström

Dessa filmer var med i slutvalet

Alice och borgmästaren

Charter

Corpus Christi

En kvinnas val

En officer och spion

En vit vit dag

Helan och Halvan

Judy

The Farewell

Till min dotter

Smärta och ära

Unga kvinnor