På måndag har vi ingen inbjuden gäst som introducerar filmen. Men här finns info för er som är intresserade av att veta mer om Allt för min son.

Filmen möttes av idel hyllningar. En recensent använde följande citat av USA:s mest kända filmkritiker, Robert Ebert (1942-2013):

”Det handlar inte alltid om vad en film handlar om, utan hur den handlar om det.”

Det finns många filmer om skilsmässobråk, vårdnadstvister och våld inom familjen, men Xavier Legrand har levererat ett mästerverk i egen stil. Han fick pris för bästa regi och för bästa debut vid filmfestivalen i Venedig förra året och han omnämns som en stjärna att ha koll på i framtiden.

I Allt för min son har han gjort ett vardagsdrama om en vårdnadstvist till en thriller i klass med The Shining, enligt Sydsvenskans Annika Gustafssson. Själv säger regissören att han är inspirerad av Claude Chabrol och Hitchcock.


Regissören och autören Xavier Legrand, 40 år den 28 mars.

Filmen berättar om två föräldrar som kämpar om vårdnaden av sin son. Mamman har flytt med sina barn för att pappan varit våldsam. Pappan använder sonen som vapen i kampen. Sonen försöker parera drabbningarna, åka iväg med sin pappa mot sin vilja och samtidigt skydda sin mamma.

Thomas Gioria spelar rollen som 11-årige Julien. Han var redan en rutinerad skådespelare på scen när Xavier Legrand gav honom rollen, ett självklart val har regissören sagt efteråt. Nu gör Thomas Gioria huvudrollen i en film som ska ha premiär i slutet av 2019, Adoration (Tillbedjan).
Thomas Gioria som Julien i Allt för min son

Regissören Xavier Legrand var också tidigt ute på teaterscenen. Han var tio år när han började som skådespelare. Senare gick han igenom en prestigefylld teaterskola, National Supérieur d’Art Dramatique i Paris. 2013 gjorde han en kortfilm som blev Oscars-nominerad, Just before losing everything.

Det var meningen att även Allt för min son skulle bli en kortfilm. Nu tar den en och en halv timme att visa, men Legrand har strävat efter att hålla sig kort. Filmen är stramt berättad och bakgrunden kryper fram efter hand. En teknik som diskuterats är att karaktärerna hålls lite på avstånd. Det är inga nära porträtt.

Xavier Legrand berättar i en intervju att han länge önskat skriva filmmanus om familjen, hemmet och klassiska tragedier som hämnd och hedersmord.

-Jag var intresserad av våld i familjen, och framför allt våld i hemmet. Från det ögonblick som jag bestämde mig för att skriva om detta smärtsamma ämne, gjorde jag mycket forskning för att förstå fenomenet ur en psykologisk, social och politisk synvinkel.

Enligt Legrand dör en kvinna nästan varannan dag i Frankrike på grund av våld i familjen, ofta utan att någon kan ana vad som pågår bakom fasaderna.

Xavier Legrand har intervjuat och diskuterat med advokater, poliser och socialarbetare för att skapa en trovärdig film.

-Man håller andan in i det sista, skrev Sydsvenskans Annika Gustafsson.

Dagarna efter vår visning fyller Legrand 40 år.

Han har berättat att han inte såg sig som någon riktig regissör när han gjorde Allt för min son. Nu har han förstått. Förutom Venedigpriset har han fått flera Cesarpriser, Frankrikes finaste filmpris. Eftersom han både skriver manus och regisserar hamnar han dessutom i den exklusiva skaran som kallas autörer.

Xavier Legrand fortsätter att arbeta med teater i Paris, men förbereder samtidigt en ny film. Det ska bli en komedi.
Thomas Gioria och Xavier Legrand vid prisutdelningen i Venedig. Nu arbetar båda med nya filmer.