Det började under kristallkronan. Vi var tolv personer som samlades för att planera höstens program i Näsets Filmstudio. Alla kom laddade med noga genomtänkta förslagslistor. Alla hade jobbat länge med att hitta filmer av högsta kvalitet som väcker tankar och diskussioner. Alla hade starka argument för sina favoriter.
Det såg ut att bli en lång natt. Hur skulle vi enas om tre titlar?
Men det blev klart före tolvslaget. Vi har nu tre huvudönskemål och tre reserver att beställa hos Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) så fort visningsdagarna är spikade.
Om vi får som vi vill blir det ett varierat program med en överraskning på slutet.
Hittills har vi fått igenom våra önskemål hos SFF, men OBS att det är preliminärt tills vi vet säkert.
Den film vi hade lättast att enas om var The salesman – årets Oscars-vinnare bland de utländska bidragen. Den handlar om en familjs kamp och vardag i Iran. Manus och regi: Asghar Farhadi. Vi vill gärna inleda med den.
I called him Morgan vann valet som andra film efter en lång diskussion. Det är en halvt dokumentär film om en jazzmusiker som blev skjuten av sin flickvän. Högt rankad och omtalad som alla andra titlar på förslagslistan. Att den till slut vann i vårt utbud beror på en strävan efter variation i programmet, men framförallt på att de två av oss som sett filmen talade så varmt för den och gärna vill se den igen. En sorglig historia, men också något för jazz- och musikälskare.
Den tredje filmen blir Hell or High Water. Den handlar om två bröder på en ranch i Texas som det går så dåligt för att de börjar råna banker. Lite action och vilda västern, kan det tyckas. Men filmen innehåller så mycket mer. Filmrutans jury, bestående av tolv kända svenska filmrecensenter, har satt Hell or High Water som nummer fyra av drygt 60-talet nyproducerade filmer som hade premiär under vintern. Den har också blivit högt rankad av recensenter i andra länder.
Kaurismäkis Ljus i natten var en av filmerna som vi valde bort med mycken vånda och satte som reserv.
Vi räknar med visningar på måndagar även under hösten. Det blir i september, oktober och november, men vi återkommer med exakta dagar.
För att kunna visa även lite längre filmer bestämde vi oss för att starta den tidiga föreställningen kl 16.30 medan den sena blir 19 som tidigare.
När alltsammans är spikat gör vi ett program med mer utförlig presentation av filmerna. Det går att hämta på hemsidan och skickas på mejl till alla medlemmar.
Vi hörs.
Britt-Marie
för filmstudions
styrelse och programråd