inte vad PR-mannen tänkte sig

På våren 1971 var Hasse och Tage på turné med 88-öresrevyn. En spelledig dag i Skåne åkte de till Röstånga gästis för att äta lunch. I matsalen träffade de en PR-man från ett projekt som kallades Dennis-land. Man planerade ett stort sommarland med attraktioner för barn i Nackarpsdalen. PR-mannen föreslog ett samarbete med revymakarna, de kunde kanske skriva en broschyr och göra reklam för projektet?

Hasse och Tage var helt emot idén, Hasse som hade sommarställe på Österlen och hade besökt den vackra Nackarpsdalen såg ett ”barnhelvete” framför sig.

Där och då föddes idén till filmprojektet Äppelkriget.  Hasse hade nyligen läst Tolkiens Sagan om ringen och blivit inspirerad av bokens jättar, alver och hobbitar, vilket kan förklara de övernaturliga inslagen i filmen.

 Man hade flera arbetsnamn på filmen, bl a Glad och mystisk, Svenska jord och Lindberg var några av förslagen. På sommaren satte man igång filmandet i och runt Tomelilla och i december hade man världspremiär på biografen Royal i Tomelilla. Därefter gick filmen upp i hela Sverige, fick god kritik och sågs av 1,3 miljoner biobesökare vilket var rekord ända tills Lasse Åbergs Sällskapsresan kom 1980.

För att ge filmen en svensk känsla kontaktade man Evert Taube som fick filmen berättad för sig, tände på idén och började nynna på en melodi som Svenska Ords pianist Gunnar Svensson nedtecknade. En månad senare hade Taube även skrivit en text, den blev filmens ledmotiv och sonen Sven-Bertil Taubes inspelning låg sedan 16 veckor på Svensktoppen.

I filmen möter vi utöver Hasse och Tage, Gösta Ekman, Birgitta Andersson, Monica Zetterlund, Per Grundén, Yvonne Lombard och många många Tomelillabor som statister.

Svante Ors

Kom i god tid på måndag!

Äppelkriget blir alltså klassikern som inleder vårt program för våren. Vi visar den på måndag den 29 januari kl 16.30 och 19.00

Eftersom vi fyller 10 år vill vi göra starten lite extra glad och trevlig. Många har dessutom kort att hämta. Därför: KOM GÄRNA I GOD TID – även till kvällens föreställning.

Styrelsen