Äppelkriget . Svensk filmkomedi från 1971 i regi av Tage Danielsson. Här Gösta Ekman i rollen som Sten Wall och Hans Alfredson som Severin Lindberg

Äppelkriget inleder vårprogrammet den 29 januari. Det blir alltså en klassiker, som det föreslogs på ett årsmöte för några år sedan. Tidigare i år skickade vi ut en fråga till medlemmarna. Ska vi hoppa över klassikern och få mer plats för ny film? Nej-svaren övervägde.

Det fanns många älskade klassiker på förslag inför det här året, men det är inte så många gamla filmer som är omgjorda till modernt bioformat. Vi ville gärna inleda vårt jubileumsår med glada toner och vackra vyer från Österlen.

Vi – det är Näsets Filmstudios styrelse. Den 14 december samlades vi till ett möte som blev långt, men trevligt. Alla åtta ledamöter och suppleanter har gått igenom utbudet från Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) och hållit koll på årets filmhändelser. 35-40 filmer var på tapeten och mer än hälften diskuterades ingående.

I utbudet finns många bra filmer med intressanta och aktuella ämnen. Men …

Det är mycket sorg, våld och tragisk död. Vi har hört att många av Näsets Filmstudios medlemmar inte vill se det allra tyngsta, även om det är bra skildrat och angeläget. Därför har vi ansträngt oss för att hitta filmer som har hög kvalitet, men ändå inte gör publiken helt deprimerad.

Förutom Brösarps vackra backar i Äppelkriget får vi se Neapel, Danmark i början av seklet och självständiga ungdomar i England.

Så här är planen:

29 januari: Äppelkriget

26 februari: Nostalgia

18 mars: Kyssen

29 april: Scrapper

Ett program med mer information kommer snart ut på mejl till alla medlemmar och läggs på hemsidan för nerladdning. För den som inte kan tåla sig till dess finns https://filmlistan.filmstudio.se/. Där berättas om varje film och det finns trailers att klicka på.

God Jul och Gott nytt år!

Britt-Marie Bergström

I styrelsen sitter också Eva Backlund, Mats Holm, Buster Klintman, Karin Nitzsche och Svante Ors, som är ordförande. Suppleanter är Anna-Lena Berg och Marianne Ors