Elise Liljekvist, Linda Holst och Ann-Cathrin Lindskog på väg till Skolan vid världens ände

Många var glada, men gladast var nog styrelsen för Näsets Filmstudio. Vi fick en alldeles för lyxig julkapp som tack för det gångna året och ett kort som värmde inför fortsättningen. Tack Lily och hela gänget som kom med den överraskningen!

Det var en överraskning som värmde och som ska avnjutas när styrelsen samlas den 14 december för att välja filmer för våren

Höstens sista film, Skolan vid världens ände, blev den tredje som hamnade i topp på betygslistan under den gångna terminen. Den fick samma snittbetyg som Madeleine och taxichauffören och Minnas Paris: 4,5. Exakta siffror finns här nedanför.

För presentationen stod främst Eva Backlund, som är vice ordförande i filmstudion, Hon hade plockat fram alla fakta om det avlägsna landet och om regissörens mödor med att slutföra sitt projekt. Han heter Pawo Choying Dorji och trotsade alla goda rådgivare när han släpade sitt filmteam upp till en avlägsen by i Bhutan, Lunana. Det tog åtta dagar bara att vandra dit med hjälp av 65 packåsnor.

I byn bor drygt 50 invånare utan annan el än solceller och utan internetkoppling. Så sent som på 2000-talet fick byborna möjlighet att se tv och film hade de aldrig sett när filmteamet kom till byn.

Läraren i filmen är en skådespelare med samma namn som sin roll, Ugyen Dorji. I övrigt är det bybor som spelar sig själva. Den lilla flickan som håller ordning på klassen i filmen, Pem Zam, visade sig så talangfull att hon blev smått berömd och kunde resa ut i världen. Nu är hon tillbaka i byn.

Skolan vid världens ände blev Oscarsnominerad som bästa internationella film. Den vann inte, men Oscarsjuryns nominering innebär att den betraktades som en av de fem bästa år 2022.

254 medlemmar såg den.

Carin och Janne Rönnerling tillsammans med John Kronhoff

Nu gäller det för styrelsen att hitta filmer som når upp till samma kvalitet och popularitet. Det har varit en rekordhöst både i medlemssiffror och betyg. I slutet av januari startar vi med en klassiker. Därefter ska vi visa tre nya bra filmer. Den 14 december bestämmer vi vilka.

Så fort programmet är klart skickas det ut på mejl till alla medlemmar och läggs på vår hemsida.

Välkomna tillbaka 2024!

Text: Britt-Marie Bergström

Foto: Karin Nitzsche

142 femmor för Skolan

Betyg 5 stjärnor: 142 pluss

Betyg 4 stjärnor: 73 pluss

Betyg 3 stjärnor: 9 pluss

Betyg 2 stjärnor: 0

Betyg 1 stjärna: 0

Summa 1029 stjärnor 224 bönor’

Snittbetyg: 4,59375 0