Glada miner på väg in och nöjda röster senare. Här syns Lena Grünfeld, Sharon Haffanjee och Li Olsson Ranta

Oktober månads film Minnas Paris konkurrerar med Madeleine och taxichauffören i toppen på vår betygslista. Den fick drygt 4,5 i snitt. 130 medlemmar tyckte att den var värd en femma.

Marianne Ors stod för presentationen i den stora salongen och andra styrelseledamöter utgick från hennes text i de mindre salongerna. Regissören heter Alice Winocour och skådespelaren som har huvudrollen Virgine Efira.

Filmen utgår från terrordåden i Paris 2015. En regnig kväll i november slog IS terrorister till mot nationalarenan Stade de France i förorten Saint-Denis, när Frankrike och Tysklands herrlag spelade landskamp i fotboll. 80 000 åskådare var närvarande när den första terroristen sprängde sig själv vid ingången. Ytterligare en person sprängde sig sydost om arenan. Tre terrorister åkte vidare i en öppen bil och sköt mot uteserveringar innan de gick in på ett antal restauranger och kaféer.

De angrep också konsertlokalen Bataclan, där den amerikanska gruppen Eagles of Death Metal spelade inför 1500 personer.

Sammanlagt dog 130 personer i Paris under den kvällen. Polisen dödade alla som utförde dådet och inte hann spränga sig själva.

IS tog på sig skulden. Alltsammans var styrt från Bryssel och Paris.

Virgine Efira och Benoit Magimel i Minnas Paris

Filmens Mia befann sig på en av de angripna restaurangerna. Hon hade hamnat i ett störtregn på väg hem med sin motorcykel och sökt skydd. Många gäster på restaurangen dog. Mia plågas länge av ångestfyllda minnen som hon försöker klara av på sitt sätt. Det leder henne in i annorlunda miljöer och livet tar en ny vändning. På vägen får hon uppleva hur andra människor drabbats.

Det blev kö till betygsburkarna efter båda visningarna. Många var angelägna att lägga sin plussbit på rätt antal stjärnor. Styrelsen som satt programmet gladde sig åt att höra medlemmar berömma valet av film

En person satte en tvåa, 14 en trea. Övriga röster hamnade bland de höga betygen. Detaljerad lista finns här nedanför.

Under en kort stund strulade Biohusets hiss, beroende på att en röd knapp tryckts in av misstag. Det gjorde att några medlemmar fick bekymmer på vägen ut. Men hissen fixades snabbt av bions personal.

I nästa film hamnar vi i en helt annan miljö, Bhutan i Kina. En ung lärare tvingas upp i bergen till Skolan vid världens ände. Det blir den 27 november.

Text: Britt-Marie Bergström

Foto: Karin Nitzsche

Karin Bernshed och Lany Texell

Håkan Frick och Lena Hjelte

Marianne Ors presenterar Minnas Paris

Betyg 5 stjärnor: 130 pluss

Betyg 4 stjärnor: 75 pluss

Betyg 3 stjärnor: 14 pluss

Betyg 2 stjärnor: 1 pluss

Betyg 1 stjärna: 0 pluss

summa   994 stjärnor
    220 pluss

Snittbetyg: 4,518181818 0

Bönorna är utbytta mot plussbitar. Efter Minnas Paris blev det många i den 5-stjärniga burken