Vi ligger lite efter med rapporterna på bloggen, men programmet är i full gång.

Sydvenskans Mattias Oscarsson gladde ordförande Svante Ors och många andra med ett återbesök
Mattias Oscarssons besök gladde Näsets Filmstudios ordförande Svante Ors och många andra medlemmar

Senast visade vi No bears, en annorlunda film av den iranske regissören Jafar Panahi. Vi gladde oss år att ha Sydsvenskans filmredaktör Mattias Oscarsson tillbaka som presentatör. Han berättade om Panahis svårigheter att arbeta i hemlandet Iran och hur han en gång lyckades smuggla ut en film på ett USB inbakat i en kaka. Den filmen fick senare pris vid festivalen i Cannes

No bears är gjord på gränsen till Turkiet, eftersom regissören inte fick lämna Iran. Nu har han faktiskt fått tillstånd till det, berättade Mattias Oscarsson.

Medlemmarnas betyg på No bears blev mer blev mer blandat än någonsin, med ett antal plus även i de enstjärniga och tvåstjärniga burkarna och ett snitt på 2,9. Exakta siffror finns här nedanför.

Nytt för den kvällen var att de traditionella bönorna som vi använt har bytts ut mot färgglada pluss, pluss från leksaksbutiken.

Färgglada små plussbitar har ersatt bönorna som vi använt i fem-sex år. En i 5-stjärnig burk för bästa film och 1-stjärnig för en sämre

Meningarna om No bears var delade visade sig i röstningen. Så här fördelades bitarna:

1 stjärna 28 bitar

2 stjärnor 40 “

3 ” 75 “

4 ” 54 “

5 ” 16

Snittbetyg: 2,9

Line Renaud och Dany Boon i Madeleine och taxichauffören som inledde vårt höstprogram

Rivstart med rekord

Det blev en rivstart på höstens program. Många medlemmar strömmade till i sista stund. Medlemskorten tog slut. Filmen slog både publik- och betygsrekord.

285 medlemmar såg Madeleine och taxichaffören, trots att filmen visades en fantastiskt vacker dag i augusti, den 28:e.

Ordförande Svante Ors hade skrivit en introduktion som vi andra i styrelsen också utgick ifrån när vi spred ut oss i Biohusets tre salonger för att hälsa välkomna. Svante berättade bland annat att Line Renaud, som gör den uppskattade huvudrollen, nu är 92 år och har ett långt skådespelarliv bakom sig.

Medlemmarnas snittbetyg blev 4,9. Då har vi justerat för den röra som uppstod när bönorna tog slut och några bönor plockades ur en lågstjärnig burk till den bästa.

Hela betygslistan finns på vår hemsida under rubriken Visade filmer https://www.nasetsfilmstudio.se/visade%20filmer.html

Förhoppningsvis ska vi kunna hålla denna blogg uppdaterad med fler detaljer efter kommande visningar, närmast Minnas Paris den 23 oktober. Programmet finns att hämta på vår hemsida. https://www.nasetsfilmstudio.se/program.html

Efter andra visningen har vi blivit 349 medlemmar, ganska jämnt fördelade mellan eftermiddag och kväll. Nedan syns några av dem som sett höstens första två filmer.

Text: Britt-Marie Bergström

Johan och Filippa Ahlgren

Anki Musiolic

Ingela och Peter Lindsjö

Lena Hillstedt

Margareta och Mikael Gustafsson

Lars Norrman

Foto: Karin Nitzsche