– men inte i bra betyg

Karin Lindberg, Marie Louise Selmer och Annika Reimers på väg

Vi har aldrig haft så många medlemmar i salongen som idag, sammanlagt 284 i två omgångar. Som väl var bestämde vi oss i sista stund för att hyra även Biohusets tredje salong även på eftermiddagen och biografchefen Nils Melia hade den redo.

Tyvärr blev det inte samma rekordbetyg för kvällens film, En persikolund i Katalonien. 22 personer satte en femma men flest bönor hamnade i burken med tre stjärnor. Inte heller 2- och 1 stjärne-burkarna var helt tomma. Exakta siffror finns efter texten här.

Alla kan inte gilla allt. Meningen med betyg är ju att vi ska visa vad vi tycker och tänka över vad som är bra och mindre bra.

Juryn på filmfestivalen i Berlin 2022 gav filmen högsta priset, Guldbjörnen. Regissören Carla Simón skildrar sin egen barndom på landsbygden i en brytningstid, där en jordbruksfamilj som levt på sina odlingar i flera generationer hotas av en solcellspark. Skådespelarna är amatörer från trakten kring en liten by som heter Alcarrás, men det var nog många som inte tänkte på det när de följde barn, tonåringar, föräldrar och farföräldrar. Regissören har arbetat mycket för att göra rollfigurerna levande och trovärdiga.

Spanien valde filmen som sitt bidrag till en Oscar för bästa utländska film, men den kom inte med i slutnomineringen.

Så här fördelades betyget i Näsets Filmstudio

5 stjärnor 22 bönor

4 stjärnor 55 bönor

3 stjärnor 78 bönor

2 stjärnor 35 bönor

1 stjärna 9 bönor

Här är några medlemmar som Karin Nitzsche fångade i vimlet

Marie Thorsell
Eva Cavalli och Else Mortensen
Kerstin Renfors och Gunnel Svensson
Linda Holtz och Ann-Cathrin Lindskog

En persikolund i Katalonien var vår andra film i år. Nästa gång, den 27 mars, visar vi Nitram med en helt annan miljö och tema. Mer information om den filmen kommer här och på mejl så småningom.

Britt-Marie Bergström