Den stora salongen var nästan fullsatt när Svante Ors drog igång första visningen
Det var inte många platser kvar i den lilla salongen heller. Svante Ors berättade om fyra viktiga kvinnor bakom filmen

Vi har blivit över 260 medlemmar. Direkt efter kvällens visningar är det svårt att veta exakt. Många har anmält sig i sista stund på Biohuset och på mejl.

236 medlemmar var på plats när vi startade höstprogrammet med The lost daughter, baserad på en roman av Elena Ferrante. Den skrevs före författarens berömda Neapelkvartett, berättade filmstudions ordförande Svante Ors i sin introduktion.

Han påpekade att Elena Ferrante är en av fyra viktiga kvinnor bakom filmen. Olivia Colman och Jessie Buckley, som spelade huvudrollen i nutid och som ung, blev båda Oscarsnominerade. Maggie Gyllenhaal stod för manus och regi.

Och publikens mottagande? Sådär, visade det sig när medlemmarna lagt sina bönor i betygsburkarna. En del tyckte att filmen var lite knepig och svår att förstå. Det vanligaste betyget blev en fyra. 44 gav en femma, men ovanligt många la sin böna i de två- och enstjärniga burkarna. Siffor finns här nedanför.

Det är första gången vi är så många medlemmar att de förtryckta kort vi fått från vår riksorganisation inte räcker till. Vi har löst det genom att plocka fram gamla kort och göra några egna, vilka naturligtvis gäller och redovisas på samma sätt.

Tidigare rekord låg på 236 medlemmar totalt, men alla har inte varit på bion samtidigt. Nu blev vi just så många, varav 118 på eftermiddagen och 118 på kvällen. Alltså en jämn fördelning som gjorde att alla fick plats och insläppet flöt utan längre köer.

Så här blev medlemmarnas betyg:

5 stjärnor 44

4 stjärnor 71

3 stjärnor 47

2 stjärnor 19

1 stjärna 5

I rekordpubliken

Siv Dahlqvist och Margot Lenander
Anita och Bo Wallin
Marie Thorsell, Margareta Månsson och Eva Cavalli
Carl-Erik och Ann-Marie Hansson
Inga Lindelöf, Kerstin Sehlstedt och Conny Ekman

Foto: Karin Nitzsche