– Hur många gillade filmen, frågade Mattias Oscarsson eftermiddagspubliken och fick flera händer upp som svar. Här syns tomma stolar eftersom filmen var slut och många hann ge sig iväg. Det blev en liten omläggning i programmet
Mattias Oscarsson har fått titeln Världens värsta människa förklarad av regissören Joachim Trier. – Ja, han är släkt med Lars von Trier, men Lars har lagt till sitt von, fick publiken veta

Världens värsta människa har blivit ett norskt uttryck för priviligierade människor som går hårt åt miljön och klagar över att de inte gör mer för världens nödlidande. Det berättade Mattias Oscarsson i sin introduktion av vårens sista film.

Mattias Oscarsson är Sydsvenskans filmredaktör och han har gästat filmstudion flera gånger tidigare. Han har intervjuat regissören Joachim Trier som så många andra filmskapare. Snart åker Mattias till årets filmfestival i Cannes och samlar fler kunskaper, som vi kan få glädje av vid framtida besök.

-Hur många norska filmer har ni sett, frågade Mattias Oscarsson publiken och fick ett mummel till svar.

-Ingen, sa någon.

Svenskar är dåliga på att se norsk film.

-Men det har hänt något med norsk film på senare år, berättade Mattias.

Det beror inte bara på begåvade regissörer som Joachim Trier, utan också på ekonomi. Norge har mycket pengar att pumpa in i film- och tv-produktion. Det ger resultat med kvalitet.

Världens värsta människa har hyllats på många håll. Den var nominerad till en Oscar för bästa utländska film. Renate Reinsve, som spelar huvudrollen, fick skådespelarpriset vid fjorårets Cannes-festival.

Många tyckte som Mattias Oscarsson att Renate Reinsve var väl värd sitt skådespelarpris i Cannes

-Helt suverän, sa Mattias Oscarsson om hennes insats och publiken höll med.

En av de begeistrade var Ann-Marie Hansson, som blev helt fångad av filmen och under första visningen upplevde att hela publiken verkade lika berörd.

-Det var en andlös tystnad i salongen, noterade hon under första visningen.

Ann-Marie Hansson, tv, var mycket förtjust i Världens värsta människa och tyckte att medlemmarna runt omkring henne verkade lika berörda. Här syns hon före filmen tillsammans med Jan och Ingrid Wetterberg

Betyget blev blandat, flest fyror och många femmor, men också några bönor i burkarna med en och två stjärnor.

161 medlemmar var på plats. Det var lite färre än vanligt. MFF spelade match och det var en vacker vårkväll.

Nu sätter vi stopp för säsongen och letar nya filmer till höstens program. En klassiker och tre nyare filmer är målet. Kom gärna med förslag och synpunkter innan vi spikar programmet i juli.

Så här blev betyget på vårens sista film:

1 stjärna: 4 bönor

2 stjärnor: 17 bönor

3 stjärnor 34 bönor

4 stjärnor 49 bönor

5 stjärnor 41 bönor

Ulla Schurman och Göran Olofsson på väg till eftermiddagens visning
Britt Petersson, Birgitta Bessfelt och Gunilla Nellestam redo vid trappan på Biotorget