https://www.sydsvenskan.se/2019-12-19/arets-basta-film-utan-tvekan

Den sydkoreanska filmen Parasit vann Guldpalmen i Cannes 2019. Den står på vårt program den 23 mars.

Vi hade långa diskussioner om årets filmval, men när det gällde Parasit var vi nästan eniga. Inte minst för att Sydsvenskans filmredaktör Mattias Oscarsson rekommenderade den varmt när han besökte oss senast. På länken kan ni läsa hans recension från dagens Sydsvenskan, den 20 december.

Den enda funderingen inför valet av Parasit var att vi inte tar upp filmer som Biohuset redan har visat. Men vi fick veta att den inte kommer upp här. De som vill se Parasit i förväg måste åka till Malmö.

Parasit blir tredje inslaget på vårt vårprogram därför att den inte var bokningsbar via Sveriges Förenade Filmstudios före mars. Vi startar med en ny programpunkt, klassikerkväll.

Utvald klassiker är Den tredje mannen, alltså den berömda filmen med Harry Lime them som genomgående musik. Många av oss växte upp med den i örat från radio och grammofon.

Först på vårt vanliga program blir And then we danced, den hyllade svenska filmen om dansare i Georgien.

Avslutningen är mindre känd. Tel Aviv on fire, som enligt en samlad kritikerkår lyckas skildra konflikten mellan Israel och Palestina på ett humoristiskt vis. Det låter konstigt men lär vara sympatiskt gjort.

Ett program med mer info om filmerna kommer efter helgerna. Här är dagarna att boka in så länge:

27 januari: Den tredje mannen

24 februari: And then we danced

23 mars: Parasit

20 april: Tel Aviv on fire