Le Pires är originaltiteln på vår nästa film, Pissa i motvind. Regissören väljer ut “de värsta” i sin film om förorten. Visning på måndag den 24 april

Ett nordfranskt talesätt lyder: Att pissa mot nordanvinden, eller säga emot sin chef, har aldrig hjälpt. Den svenska distributören har valt det här säljande namnet, men originalets franska titel är Les Pires som betyder de sämsta, de värsta. Och det är just värstingarna som den belgiske regissören väljer när han ska rollsätta sin film om förortsungdomar på glid.

Många filmer är s k meta-filmer, dvs de handlar om skådespelare och filminspelningar och här ser vi hur ungdomarnas egna problem vävs samman med de svårigheter som rollfigurerna tampas med. Regissören och manusförfattaren, båda kvinnor, har själva jobbat med rollbesättning och här har de funnit verkligt duktiga barn och ungdomar som gestaltar sina filmroller.

Frågor som ställs är: Hur missgynnas en förort av att den framställs som grogrund för problem och kriminalitet? Och Har regissören rätt att provocera fram bråk och starka känslor för att få en mera intressant film?

Filmen belönades med Un Certain Regard Award vid Cannesfestivalen 2022.

 Svante Ors