Familjen på bilden ser vi i vår nästa film, En persikolund i Katalonien. Nedan finns en text som gått ut på mejl till alla medlemmar

Den 27 februari är det dags för film igen och denna gång visar vi den spanska filmen En persikolund i Katalonien .

Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med Barcelona som huvudstad. I regionen bor ca 7,5 miljoner varav nära hälften bor i Barcelonas storstadsområde. Stora delar av Katalonien är skog och jordbruksmark. Man har två officiella språk, spanska och katalanska och det är det språket vi möter i filmen.

Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solè levt av att plocka persikor i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Ägarna har stått i skuld till familjen som under inbördeskriget skyddade dem från fascisterna. Men nu kommer en ny generation av ägare och de har andra planer. Träden ska huggas ner och ersättas av en mer lönsam industri. Nu står familjen inför en ny och oviss framtid.

Regissören Carla Simón bygger på erfarenheter från sin egen barndom och har engagerat amatörer att gestalta jordbruksfamiljen. Det blir en uppgörelse mellan det traditionella livet och den nya tiden och ägarna använder sig av det som kallas ”green-washing” dvs att man fattar ovälkomna beslut och hävdar att det är miljömässigt riktigt.

Annika Gustafsson recenserade filmen i Sydsvenska och skrev då: ”En persikolund i Katalonien genomsyras av en autenticitet som vore det en dokumentär. Samtliga roller görs av amatörer från trakten kring byn Alcarrás. De talar sin katalanska och rör sig fullkomligt hemvant i miljöerna – ute på fälten, i persikolunden tillsammans med andra i byns kooperativ lika väl som vid skördefesten med sedvanlig dryckestävling. Daniela Cajias foto växlar mellan soldränkta landskapsvyer på avstånd och täta närbilder då familjen är samlad inomhus eller i trädgården. Här finns en härlig sensualitet i kameraarbetet.”

Filmen tilldelades Guldbjörnen vid Berlins filmfestival och är Spaniens officiella bidrag till 2023 Oscars, kategori Bästa utländska film.

Svante Ors