-Vad skönt ni sitter, sa kvällens gäst Bibi Häggström när hon mötte publiken i stora salongen på första visningen

Ryssland-Serbien, Ukraina-Kosovo, Putin-Milošević. Bibi Häggström drog många paralleller i sin introduktion. Här startar hon i Biohusets lilla salong.

Samling inför dagens andra visning, från vänster Vera och Pernilla Nielsen Negrén, Irene Amnell, Bibi Häggström och Niklas Amnell

I koltrastens land blev mer aktuell än det var tänkt från början. Kvällens presentatör Bibi Häggström pekade på en rad inslag i 1998 års Kosovo-krig som upprepas idag.

– Milošević använde samma retorik som Putin, men han gick tillbaka till 1389 och slaget vid Trastfältet, berättade hon.

Trastfältet ligger i Kosovo. Den serbiska ledningen ansåg att det ingår i ett Storserbien. När en befrielsearm´´e i Kosovo, UNC, försökte köra ut serberna skickade Milošević in sin armé. Tusentals människor dödades och tusentals saknas fortfarande efter det kriget.

Filmens huvudperson Fahrije är en av många kvinnor som drabbades. Hon letar efter sin man, men försöker samtidigt bygga upp ett sätt att försörja sig och familjen. Handlingen bygger på en sann historia.

Det var en film som gick till hjärtat, att döma av alla allvarsamma miner utanför salongen. Enligt vårt speciella betygssystem blev det en klar fyra, men 63 medlemmar röstade för fem.

179 personer kom till visningen, som är vår näst sista för i vår. Det flöt så lugnt utan trängsel att inkastaren nere vid tappan snart kunde lämna sin post.

Bibi Häggström, journalist och tidigare utrikesreporter med kunskaper om Balkan och Kosovo

Bibi Häggström hann med mycket i sin korta introduktion. Som att Kos betyder koltrast och blir Kosovo i en form, därav filmtiteln I koltrastens land.

Och hur kriget slutade där: Nato bombade Serbien i elva dagar tills Milošević gav upp.

Bibi Häggström är journalist och har bland mycket annat bevakat kriget på Balkan och i Kosovo.

Så här fördelades bönorna i vår betygssättning:

5 stjärnor: 63 bönor

4 stjärnor: 87 bönor

3 stjärnor: 24 bönor

2 stjärnor: 2 bönor

1 stjärna: 0

Även karamellerna är tillbaka efter corona-paus. Här välkomnar filmstudions vice ordförande Eva Backlund Vanja Wahlberg

Text och foto: Britt-Marie Bergström