Catharina Nyberg, Annika Roquet, Maria de la Chapelle och Marianne Eriksson

Många var glada vid återstarten igår. Efter avbrutna program 2020 och helpaus under våren är Näsets Filmstudio igång igen. Gänget på bilden här över är ett av flera som har gjort det till en tradition, att samlas kring filmen och diskutera den efteråt vid en gemensam middag.  

Runt 220 medlemmar hann betala in sina avgifter innan vi tvingades sätta  stopp för att inte riskera överfyllda salonger. För säkerhets skull hade vi hyrt ¨ Biohuset lilla salong även till kvällsföreställningen vid starten igår, som vi alltid gör på eftermiddagarna. Det räckte med den stora på kvällen, men den var väl fylld.

Knappt 200 medlemmar kom till höstens första visningar.

-Synd att vi inte får lägga några bönor, sa en av dem.

Vi betygssatte filmerna genom att lägga bönor i burkar med en till fem stjärnor innan vi slutade med det på grund av smittorisken. 

Då försvann också karamellerna som vi brukade bjuda på i foajén, vilket noterades med besvikelse.

Men filmen var uppskattad. Filmstudions ordförande Svante Ors gjorde en kort introduktion, men hann med mycket. Han berättade att Cinema Paradiso fick Oscar 1983 som bästa utländska film, att en av Italiens två mest berömda kompositörer av filmmusik, Ennio Morricone, gjort musiken. En förvånande upplysning var att Philippe Noiret, som spelade biografmaskinisten inte kan italienska utan dubbades i filmen. I en fransk version fick han dubba sig själv. Salvatore Cascio fick rollen som den biointresserade pojken Toto. Han är idag en man i 40-årsåldern som driver hotell i Palermo på Sicilien, l Óscar dei Sapori (Smaken av en Oscar).

Nästa gång hamnar vi i en helt annan miljö, 1960-talets Sovjet

 

Här är några till som var på plats igår.

Foto: Karin Nitzsche

Mats Skanby, Christian Tornakull, Marie Tornakull och Ingela Skanby
Kristina Olofsson och Magaretha Gustafsson
Birgitta Bessfelt, Britt Petersson och Helen Marbe
Här finns det chans att se filmens Toto som vuxen. Barnskådisen Salvatore Cescio driver hotell i Palermo på Sicilien med filmremsor i taket och namn som ger smak av en Oscar, l`Oscar dei Sapori