![](https://usercontent.one/wp/blog.nasetsfilmstudio.se/wp-content/uploads/2025/02/Applefest-2024-01-29.jpg?media=1696414255)
![](https://usercontent.one/wp/blog.nasetsfilmstudio.se/wp-content/uploads/2025/02/Kerstin-Olsson-Svante-Ors-Eva-Backlund-Margit-Aberg-quiz.jpeg?media=1696414255)
Året inleddes med musik och avslutades med quiz. På översta bilden spelar Roland Gotte Gottlow Änglamark och annat i anslutning till Äppelkriget, medan medlemmar firar med bubbel och fredsäpplen. På nedersta bilden belönas Kerstin Olsson och Margit Åberg för sitt goda resultat på quiz av Svante Ors och Eva Backlund
Näsets Filmstudio har passerat sitt 10:e år. Här är ordförande Svante Ors årsberättelse
Årsberättelse för Näsets Filmstudio 2024
Styrelsen har besått av:
Svante Ors ordf
Eva Backlund v ordf
Britt-Marie Bergström sekr
Buster Klintman kassör
Karin Nitzsche, Susanne Lantau, Mats Holm ledamöter
Anna-Lena Berg, Marianne Ors suppl
Styrelsen har sammanträtt fyra gånger under året varav två gånger för filmval.
Näsets Filmstudio firade 10-årsjubileum och inledde året med att visa klassikern Äppelkriget (betyg 4,1) och bjuda medlemmarna på såväl äppelcider som svenska äpplen. Fyra av deltagarna vann var sitt exemplar i en utlottning av Kalle Linds bok om Hasse och Tage. Dragspelaren Roland ”Gotte” Gottlow spelade Taube-låtar mellan föreställningarna.
Den italienska filmen Nostalgia (betyg 4,2) presenterade ett skrämmande och gåtfullt drama från Neapels Maffia-värld. Nästa film, Kyssen (betyg 4,2), tog oss till 1900-talets början i Danmark där en omöjlig kärlekssaga spelades upp med inslag av klasskillnader och dåtidens syn på handikapp.
Årsmötet 2024 gav oss äntligen en valberedning och efter förhandlingarna njöt vi av filmen Fritt fall (betyg 4,5), ett kriminaldrama förlagt till de franska Alperna.
Våren avslutades med en socialrealistisk engelsk komedi där den självständiga flickan trots allt fick en pappa i sitt liv. Scrapper hette filmen som fick betyg från 1 till 5 och hamnade på blygsamma 3,0.
Efter sommaren drog vi igång med den sudanska filmen Goodbye, Julia (4,6) och där FN-medarbetaren Filip Andersson berättade om den allvarliga situationen i Sudan.
Den tyska Lärarrummet (3,7) visade maktkampen på en högstadieskola och väckte många skolminnen hos publiken.
Årets mest uppskattade film blev den italienska Det finns alltid en morgondag (4,8). Filmjournalisten Mattias Oscarsson som intervjuat regissören introducerade filmen.
Jubileumsåret avslutade med den isländska Solitude (3,9)om en liten pojke och hans nyinflyttade granne. Publiken utmanades i en quiz om Island och de bästa resultaten belönades med isländska deckare.
Vi har haft ett bra medlemstal, 370 under våren och 356 under hösten , och utnyttjat alla salongerna vid ordinarie visningar.
Kommunens aktivitetscheckar för deltagare över 75 år har använts av ett 70-tal medlemmar.
Vårt mål har varit att välja filmer från olika länder och kulturer, där olika problem eller villkor belyses och där den konstnärliga kvaliteten är hög.
Styrelsen har lagt ner mycket arbete på ett tungrott medlemsregister och hantering av medlemskort och arbetar för ett smidigare system.
Skanör 20250202
Svante Ors
ordf
![](https://usercontent.one/wp/blog.nasetsfilmstudio.se/wp-content/uploads/2025/02/Filip-Andersson-pa-Vejja.jpg?media=1696414255)
FN-medarbetaren Filip Andersson berättade om läget i Sudan i anslutning till höstens första film, Goodbye Julia