När en av Carla Nowaks (Leonie Benesch) elever anklagas för stöld i skolan blir det starten för ett drama med cynism, klassförakt och rasism. Skolan själv hävdar att de har nolltolerans ”här tolererar vi noll mobbing, våld, otrygghet.” Ett begrepp som känns både aktuellt och slitet idag. Kanske lärde eleverna sig en mindre bra läxa att så här kan vuxenvärlden te sig utei samhället? Hur det hela slutar får vi aldrig veta. Det kändes både som ett frusterande slut på filmen och också intressant eftersom det gör att man vill fortsätta fundera och diskutera. Lite längre ner kan du läsa Svante Ors´ (ordförande) inledning om Lärarrummet.

Så här sa några av oss direkt efter filmen:
” Vad är sanning, vad är lögn”, undrar Birgitta Sveger.
“Tänk att så något litet som händer kan eskalera och få sådana proportioner på så kort tid och förändra livet rejält”, säger Karin Nitzsche.
-Karin Tyleberg kände en inkänning i det att man inte hinner tänka en tanke slut, här blev för många snabba beslut.
-Birgitta Polberger tyckte att sättet med listan där eleverna i elevrådet tvingades lämna ut den de trodde vara skyldig, var förfärlig och trodde inte det hade gjorts i en svensk skola.
-Det är en stor skillnad mellan svensk och tysk skola, inte minst så använder man titlar “fröken Nowak” och har en tydlig distans mellan elev och lärare. Man pratar om ämnet/uppgiften och håller sig till det, sa en annan lärare.
-Anita Wallin, fd lågstadielärare fick många tankar och ville hem och fundera.

Anita Wallin

LÄRARRUMMET
(Inledning av Svante Ors)

Hej och varmt välkomna till terminens andra film. Idag ska vi ägna oss åt en företeelse som de flesta har åsikter om, nämligen SKOLAN. Alla har vi gått i skolan och många av oss har också haft den som arbetsplats. För en del var skolan ”de bästa åren i mitt liv”, för andra ett helvete på jorden.
Många filmer där handlingen utspelas i skolmiljö har gjorts under åren.  1940 kunde man se Alice Babs som jazztokig rebell i Swing it, magistern och 1944 axlade Sig Järrel rollen som den sadistiske latinlektorn Caligula i Alf Sjöberg och Ingmar Bergmans film Hets. 1989 såg vi Robin Williams som karismatisk litteraturlärare i Döda poeters sällskap och förra året kunde vi njuta av The Holdovers, där internatskolans suraste lärare fick stanna kvar över julen och vakta de elever som inte kunde åka hem över lovet.
Dagens film utspelas i Tyskland, en ung och idealistisk lärare har fått anställning på en högstadieskola. Det försvinner pengar från kappfickor och plånböcker i lärarrummet och misstankarna riktas mot en elev med invandrarbakgrund. Carla, den unga läraren tar gärna elevernas parti och försöker fånga tjuven genom att gillra en fälla.
Genom sitt agerande stör hon ordningen bland kollegerna och ju mer hon engagerar sig, desto mera intrasslad blir hennes situation.
Skolan ses ju ofta som en spegelbild av samhället och regissören vill säkert säga ett och annat om det tyska samhället med filmen Lärarrummet.
Den här filmen var Tysklands bidrag till Oscarsgalan 2024 och blev en av de fem filmer som tävlade om den gyllene statyetten för bästa utländska film.