Det blev en stund med trängsel, musik och fredsäpplen när Näsets Filmstudio inledde året med Äppelkriget. Roland “Gotte” Gottlow fortsatte Taube-musiken i filmens anda och medlemmarna skålade i bubbel från Kivik. Gotte är en erfaren musiker med ett långt CV som vi presenterar lite längre ner i inlägget här.

Betyget på Hasse å Tages film från 1971 blev inte det allra högsta, men ändå 4,1 i snitt. 111 pluss-bitar hamnade i den femstjärniga burken. 283 personer var på plats. Fyra vann Kalle Linds bok om filmmakarna. Alla fick ett utdrag ur filmstudions tioåriga statistik, vilket också följer här. Men först ett bildsvep.

Roland “Gotte” Gottlow fortsatte musiken från filmen när eftermiddagsgänget kom ut från salongerna. Han är en erfaren och mångsidig musiker som vi presenterar lite längre ner i inlägget

Vad ska vi minnas Äppelkriget med om inte ett fredsäpple

Susanna Heimbrand, Marianne Palmkvist Berg och Lena Isaksson med bubbel och äpple

Mikael Ström och Leif Wessel behövde inte sakna det vanliga godiset. Under de tio år som gått har vi ätit 96 kilo geischapraliner och dumlekolor till 61 filmer

Filmstudions ordförande Svante Ors har dragit vinnare i jubileumslotteriet. Två exemplar av Kalle Linds bok om Hasse å Tage lottades ut vid båda visningarna

Det går inte alltid helt smidigt att hitta medlemskorten. Över 360 är utskrivna, några på extralappar

De trogna kvällsmedlemmarna Thomas Andersson och Marie-Louise Carlén Andersson serverade äppelcider från Kivik. Här står de beredda när medlemmarna från första visningen kommer ut.

Arne och Maud Pier tog fredsäpple

Gunnel Nilsson och Bjarne Nilsson nära musiken

Anna-Lena Karlsson från Lindesbergs Filmstudio på besök

Skolkamrater som möttes på nytt, Gotte Gottlow och Karin Nitzsche i filmstudions styrelse

Ordförande Svante Ors hade gjort skylten och plockat fram statistik som presenterades i salongerna före visningen. Han och större delen av styrelsen var med när föreningen bildades i december 2013. I februari 2014 gick första filmen, chilenska Gloria

Två andra entusiastiska styrelseledamöter i vimlet, Britt-Marie Bergström, som inte kollar FB på mobilen utan nytagna bilder, och Eva Backlund, sekreterare respektive vice ordförande

Kanske inte helt tacksamt att spela när det ska pratas, drickas och betygsättas, men Roland Gotte Gottlow var förberedd på hur det skulle vara

Det blev lite extra eftersom det är tionde året vi kör igång. I ett litet svep över statistiken som presenterades i salongerna före visningarna framgick följande.

Antalet medlemmar när vi startade i februari 2014: Knappt 100. Nu en bit över 360

Antal filmer: 61

Besök per visning i genomsnitt: 200

Sammanlagt antal besök: 12 000

Konsumerat godis: 96 kilo Geischa-proliner, Dumlekolor mm

Bästa betyg på filmerna: 4.5 (Hela lista finns på hemsidan under rubriken Visade filmer)

Sämsta betyg: 2,8

Det bestämdes vid ett årsmöte att vi ska inleda året med en klassiker i januari, när det inte händer så mycket annat som var ett argument. Med galenskaperna i Äppelkriget blev det en glad start.

Men många undrade om någon av de kära gamla skådisarna i filmen lever. Jo, Per Waldvik, som spelar den unge springpojken med flakmoppen. Han har arbetat som skådespelare och filmproducent i många sammanhang. I år fyller han 74. Kanske är hans dotter mer känd. Maria Bonnevie, heter hon.

Äppelkriget fick ett snittbetyg på 4,1. Här är siffrorna

Betyg 5 stjärnor: 111 st pluss

Betyg 4 stjärnor: 81 st pluss

Betyg 3 stjärnor: 41 st pluss

Betyg 2 stjärnor: 13 st pluss

Betyg 1 stjärna: 5 st pluss

summa   1033    stjärnor
    251 bönor

Snittbetyg: 4,115537849 0

Musiker med många strängar

Roland “Gotte” Gottlow började spela i band som 12-åring och har sedan varit med lite överallt i musikvärlden

Roland Gotte Gottlow spelade dragspel för filmstudion därför att det skulle passa till filmen. Men han spelar också jazz och blues på piano, västafrikansk musik med ngoni eller gitarr och han sjunger gärna på skånska. I sitt långa musikliv har han också spelat tenorsax och klarinett.

På hans hemsida https://www.gottlow.com/ finns hela hans musikhistoria.

Han började med att spela i swing och dixie i band som 12-åring och fortsatte än mer intensivt när han kom till Lund för att studera musikvetenskap. Där utvidgades både kontaktnätet och bredden på musikintresset. Gotte Gottlow nämner mängder av musik som inspirerade honom och hans musikkompisar. Kända namn som Peps, Wiehe och Björn Afzelius är med i hans långa CV. Med proggen fastnade han också för folkmusik.

Roland Gotte Gottlow är född i Eslöv och bor nu i Hörby. Han blev förvånad över bilköerna när han närmade sig Näset i rusningstid, men han hade marginaler.

Tack Gotte och alla trevliga medlemmar!

Text: Britt-Marie Bergström

Foto: Karin Nitzsche, Ulf Liljebäck, Britt-Marie Bergström